Bine ați venit la Trifgarden

Cu inginer sau fără?

Cu. Pentru mine, răspunsul este evident.
Însă pentru că am ajuns la această concluzie doar după ce am experimentat, după ce am studiat, după ce am vizionat grădini pe care trebuie să le modificăm pentru a ajunge în punctul în care să împlinească nevoile proprietarilor, voi încerca să îți explic, cumva rezumativ, motivele pentru care e util să beneficiezi de sfaturile unui inginer horticultor/ peisagist.


Peisagistul îți poate realiza proiectul ce va fi implementat
Știu că atunci când abia te-ai mutat la (noua) casă primul gând e să ai gazon și un gard viu, care să îți ofere intimitate în clipele petrecute pe terasa casei. Și, de cele mai multe ori, bugetul a fost direcționat preponderent spre achiziția și mobilarea locuinței. Însă fără un proiect clar, pe care să îl implementezi fie imediat, fie în timp, vei ajunge cel mai probabil în punctul în care, după ani în care ai tot plantat/instalat câte ceva din dorința de a îmbogăți grădina, vei fi nevoit să modifici sistemul de irigat, să muți plante, să dezrădăcinezi arbori, etc.
Toate aceste modificări sunt costisitoare și pot produce “daune colaterale”: gardul poate fi afectat de un arbore plantat prea aproape, gazonul va fi afectat de lucrările necesare pentru redefinirea spațiului verde, sistemul de irigat trebuie modificat pentru a acoperi nevoile actuale, etc.
Definirea clară a spațiului verde, alegerea stilului ce va fi abordat (de exemplu, geometric sau peisager), stabilirea locului potrivit amplasarea terasei/zonei de lounge (în funcție de expunerea la soare pe parcursul zilei, de exemplu), a locului de joacă pentru copii, a zonei în care se va afla peluza, alegerea plantelor potrivite pentru fiecare zonă a grădinii, proiectarea sistemului de irigat în funcție de zonele ce necesită irigare prin aspersie sau prin furtun de picurare….toate acestea pot fi stabilite de peisagist, pe baza discuțiilor purtate cu proprietarul.


Peisagistul/ horticultorul va alege plantele potrivite pentru fiecare loc din grădină și pentru fiecare moment al anului
Alegerea plantelor potrivite se face ținând cont de o serie de factori: expunerea la soare a spațiului verde, caracteristicile solului, necesarul de apă, dimensiunea acestora la maturitate, perioada anului în care planta își atinge potențialul maxim din punct de vedere decorativ, necesitatea de a oferi intimitate anumitor zone ale grădinii, parfumul degajat, capacitatea de a produce fructe sau de a pune în valoare o cale de acces, etc.
Sunt, de exemplu, plante acoperitoare de sol, plante ce pot decora și stabiliza terenurile în pantă, plante potrivite pentru realizarea împrejmuirilor, plante ce oferă intimitate formând un veritabil perete verde, plante ce iubesc umiditatea excesivă (putând prelua astfel cel puțin parțial excesul de umiditate din anumite zone ale proprietății), plante ce preferă zonele umbrite (și astfel, împreună cu unele plante acoperitoare de sol, oferă o soluție pentru spațiile aflate la umbra arborilor/clădirilor), plante ce pot umple și pune în valoare spațiile mici/înguste ori care se remarcă prin foliajul deosebit sau culoare, etc.
Toate aceste alegeri au în spate argumente, informații acumulate din experiență și/sau în urma a sute de ore de studiu. E foarte greu pentru un neinițiat să pună cap la cap toate aceste detalii, să aibă în vedere toate aceste aspecte. Discutând cu beneficiarul, înțelegând nevoile acestuia, inginerul poate recomanda cea mai bună variantă posibilă, personalizată pentru situație sa.


Peisagistul/horticultorul te va ajuta să ai o grădină spectaculoasă în fiecare anotimp al anului
Cu mici excepții, clienții cu care am implementat sau cu care colaborez în prezent pentru implementarea unor proiecte solicită varianta deja standardizată: “gazon și gard viu”. Thuja, evident, pentru că e cea mai utilizată variantă în ultimii ani. Și poate că nu e neapărat greșit: poate bugetul disponibil impune doar această variantă, poate necesitățile actuale sunt doar acestea. Însă o asemenea variantă privează beneficiarul de spectacolul pe care-l poate oferi natura.
Explozia de culoare pe care o aduc primăvara plante precum Forsythia × intermedia (ploaie de aur), Chaenomeles japonica (gutuiul japonez), și de parfum ca Philadelphus coronarius ( iasomie sau lămâiță), continuată în vară de înflorirea unor plante precum Hydrangea macrophylla (hortensie) , orice varietate din specia Clematis florida ( clematita) sau spectaculoasa Weigela , poate fi adusă la apogeu în toamnă, atunci când spectacolul este oferit de, Yucca filamentosa , Liquidambar , Berberis thunbergii (Dracila) sau Acer palmatum (Arțarul japonez).
Spectacolul poate continua și iarna, atunci când Cornus alba “Sibirica” va oferi un fundal surprinzător pentru scoarța spectaculoasă a lui Betula pendula ori Betula utilis “Jacquemontii”, sau când Mahonia Volcano ori Mahonia x media “Winter Sun” vor face echipă bună cu un evergreen superb precum Pinus mugo “Pumilio”.

Dezideratul trebuie să fie acesta: grădina să nu fie un spațiu monoton, doar “veșnic verde”, ci să fie un spectacol de culoare, forme, texturi pe toată perioada anului, astfel încât să ne surprindă mereu.

Inginerul Horticultor/Peisagist te poate ajuta să estimezi cât mai corect bugetul necesar și să stabilești prioritățile
Amenajarea unei grădini, a unui spațiu verde în general, poate fi un demers costisitor, într-adevăr. Vei avea nevoie de bani pentru a achita proiectul, sistemul de drenaj (rar implementat dar atât de necesar), sistemul de irigat, montarea rulourilor de gazon sau însămânțarea, plantele, sistemul de lumini ambientale/arhitecturale, eventualul mobilier de grădină, amenajarea căilor de acces, etc. Toate acestea sunt cheltuieli pe care fără experiență nu le poți anticipa sau estima corect, de aceea îți este util un sprijin.
În situația în care nu dorești doar gazon, sistem de irigat și thuja, dar nu dispui momentan de resursele financiare necesare, poți stabili împreună cu inginerul care sunt lucrările prioritare, care este ordinea în care anumite faze ale proiectului trebuie implementate, astfel încât ulterior doar să adaugi treptat diverse “componente”, în loc să refaci/repari/modifici. Am fost în situația de a modifica “proiecte” recent implementate sau de a găsi soluții pentru a modifica “proiecte” puse în practică treptat, pe parcursul anilor, dar fără o planificare prealabilă. Invariabil, este vorba de două importante resurse, timp și bani, ce puteau fi altfel utilizate dacă în prealabil ar fi fost realizat un proiect.
Peisagistul te va informa în legătură cu lucrările de mentenanță necesar a fi realizate
Odată ce proiectul e implementat, “greul” nu s-a sfârșit, ci abia începe. Încurajator gând, așa e?

Fără o mentenanță corespunzătoare ai putea pierde chiar într-un singur sezon ceea ce ai clădit cu efort. Dacă nu ai cunoștințele necesare, echipamente, timp și poate nici plăcerea de a “grădinări”, dar îți dorești ca acel microunivers să fie îngrijit corespunzător, varianta ideală ar fi să delegi aceste atribuții către un prestator care să ofere servicii de mentenanță, contra unui abonament lunar.
Dacă alegi însă să te ocupi singur de mentenanță, peisagistul cu care ai colaborat îți va spune că ai nevoie de echipamente (mașină de tuns, scarificator, greblă, pompă pentru aplicat tratamente/fertilizanți foliari, foarfece, etc). Va trebui să tunzi gazonul cu regularitate, să reglezi sistemul de irigat în funcție de anotimp, să aplici periodic fertilizant în formă granulară (formula acestuia diferă însă în funcție de anotimp și aplicat greșit poate face mai mult rău decât bine), să efectuezi la nevoie erbicidări și tratamente fitosanitare (asta cât timp/dacă vei mai avea dreptul de a achiziționa substanțele necesare, piața fiind în curs de reglementare și accesul utilizatorilor casnici, neinstruiți urmând a fi treptat restricționat), să realizezi anumite toaletări periodice, etc.

Aproape “rezumativ”, cum am spus inițial, acestea sunt motivele pentru care consider că e important ca anterior implementării unui proiect să discuți cu un inginer. Vei economisi timp, bani, nervi și vei ajunge mai ușor la rezultatul dorit.

×