Scarificarea este una dintre lucrările de bază pentru a avea un gazon sănătos. Scopul principal al acțiunii de scarificare este de a îndepărta materia acumulată la baza plantelor și pe sol, pentru a permite oxigenului, apei și nutrimentelor să pătrundă în sol.
Această procedură contribuie la crearea condițiilor optime pentru dezvoltarea armonioasă a gazonului. În urma efectuării ei, gazonul are din nou acces la resursele de care are nevoie, prin beneficiile aduse:
* Îmbunătățirea drenajului;
* Susținerea dezvoltării rădăcinilor existente și creșterea de noi rădăcini;
* Pregătirea solului pentru dezvoltarea noilor semințe, ceea ce ajută la supraînsămânțare,;
Datorită condițiilor create, plantele gazonului se vor dezvolta sănătos, iar buruienile nu vor avea loc și condiții să se răspândească.
CUM ÎȚI DAI SEAMA CÂND TREBUIE SCARIFICAT GAZONUL?
Te sfătuim mereu să acorzi atenție schimbărilor care ar putea surveni în grădina ta, căci și în acest caz, unele indicii trimit către necesitatea de a scarifica.
La o simplă privire, ai putea observa culoarea schimbată a gazonului: o nuanță maro sau gălbuie. Acest aspect este dat de acumularea de fire de iarbă uscată la baza plantelor, chiar dacă gazonul este sănătos.
În afară de formarea vizibilă a stratului de thatch – stratul de materie organică moartă acumulat pe suprafața solului, există și alte semne prin care gazonul îți transmite că are nevoie de o scarificare: verifică dacă solicită și absoarbe cantități mai mari de apă față de alte perioade cu temperaturi similare sau dacă aplici îngrășăminte și nu remarci nicio îmbunătățire.
Senzația moale, spongioasă, pe care o simți în timp ce pășești pe gazon semnalează de fapt prezența stratului vegetal care sufocă plantele, împiedicându-le să se dezvolte.
Poți testa rapid dacă este sau nu cazul să scarifici. Mai întâi, cu ajutorul unei greble poți peria ușor gazonul; dacă în urma greblării ies fire uscate, este nevoie de scarificare.
Pentru măsurarea corectă a thatch-ului, dar și dacă scarificarea va fi ușoară sau intensivă, este eficient să faci o secțiune în sol, pentru a analiza lungimea rădăcinilor și grosimea stratului acumulat.
Pentru măsurarea corectă a thatch-ului, dar și dacă scarificarea va fi ușoară sau intensivă, este eficient să faci o secțiune în sol, pentru a analiza lungimea rădăcinilor și grosimea stratului acumulat.
CÂND ESTE RECOMANDATĂ SCARIFICAREA?
Finalul de primăvară și începutul de toamnă sunt perioadele optime pentru majoritatea lucrărilor complexe de întreținere a gazonului, atunci când solul și condițiile meteo sunt favorabile.
Scarificarea se face în aceste două anotimpuri, împreună cu alte lucrări specifice efectuate toamna și primăvara, pentru a revigora gazonul și pentru a-i menține aspectul sănătos pe termen lung.
De regulă, pentru a te bucura de un gazon sănătos, este recomandat să realizezi scarificarea de două ori pe an. Alteori, primăvara se realizează scarificarea ușoară, iar toamna una intensivă.
CE TREBUIE SĂ FACI DUPĂ SCARIFICARE?
La finalul scarificării, este important să faci și supraînsămânțarea, fertilizarea și irigarea, pentru a susține revenirea gazonului.
Deși este un proces brutal, scarificarea este necesară pentru întreținerea gazonului pe termen lung.
Imediat după, mai ales dacă ai scarificat pentru prima dată, aspectul gazonului poate fi ușor dezolant. Dar rezultatele scarificării, pe care le vei observa în următoarele 4-6 săptămâni, îți vor depăși așteptările: gazonul va fi sănătos și chiar mai verde decât înainte.
De asemenea, în urma scarificării vei observa că au ieșit la iveală zone vulnerabile ale gazonului, ceea ce reprezintă momentul perfect pentru supraînsămânțare.
Scarificarea este una dintre lucrările cheie pentru un gazon sănătos!