Gazonul
REGULI ESENTIALE DE TUNDERE A GAZONULUI
1. Tunde doar o treime din lungimea gazonului. Daca il tunzi mai scurt el isi va pierde din vigoare.
2. in general este ideal sa tunzi iarba o data sau de doua ori pe saptamana in perioadele de crestere accelerata, iar in perioadele de crestere normala, de trei ori pe luna. Vei observa diferentele odata cu cresterea gazonului.
3. Majoritatea tipurilor de gazon necesita un tuns la o inaltime de 3 cm. in zonele in care traficul este mai intens poti sa il lasi mai inalt, 4-5 cm. La umbra gazonul poate sa fie mentinut chiar si la 6-7 cm inaltime.
4. Ajusteaza inaltimea in functie de perioada. Poti sa lasi gazonul mai inalt la inceput si final de sezon, dar mai ales in conditii de seceta. Firele mai lungi de iarba mentin umiditatea si contribuie la pastrarea culorii verzi a gazonului, dar umbresc si solul, ceea ce e benefic in perioadele calduroase.
5. Tunderea gazonului se realizeaza doar atunci cand iarba si solul sunt uscate.
6. Gazonul proaspat semanat nu trebuie tuns imediat. Asteapta pana creste la o inaltime de 7-10 cm.
7. Nu lasa iarba tunsa pe gazon, ci mai bine transform- in compost.
8. Pentru un aspect profesional tunde in mod corespunzator si gazonul de marginile curtii.
9. Atunci cand alegi instrumentul de tuns gazonul, asigura-te ca este adaptat nevoilor gradinii tale.
10. Ajusteaza inaltimea de taiere si dupa tipul de gazon pe care il ai in gradina.
Sfat util: Desi este cat se poate de necesar,tunderea gazonului este stresanta pentru iarba,iar in perioade de seceta poate sa duca la o sensibilitate crescuta. Pentru a-i oferi nutrientii necesari, asigura-te ca dupa tundere aplici ocazional si ingrasaminte: foliare și cele cu eliberare controlata pentru rezultate atat rapide cat si de lunga durata.
REGULA DE 1/3
Iarba se taie doar la varfuri, 1/3 din lungimea ei. Nu se recomanda tunderea de mai mult de o treime din inaltimea gazonului, doar in cazul in care peluza este foarte sanatoasa. in schimb, daca repeti aceasta taiere scurta a gazonului vor incepe sa apara efecte secundare neplacute.
Printre aceste efecte se numără :
• vulnerabilitatea crescuta la daunatori si boli;
• reducerea suprafetei de iarba, ceea ce face ca suprafata sa fie insuficient de lata pentru producerea hranei si asigurarea fotosintezei;
• mai multa lumina pentru semintele de buruieni, ceea ce le va permite sa germineze si sa se dezvolte;
• vatamarea coroanei firelor, unde cresterea firelor este generata si unde se pastreaza nutrientii;
• riscul de compactare a solului, ceea ce ingreuneaza drenarea si aerisirea solului in mod corespunzator
FRECVENTA DE TUNDERE A GAZONULUI
Tunderea regulata si deasa a gazonului duce la indesirea acestuia si la un aspect frumos de teren de fotbal sau golf. Daca lasi iarba sa creasca prea mult, vei observa ca incepe sa se ingalbeneasca la varfuri, iar aspectul general nu va fi cel dorit.
Prima tundere de primavara trebuie realizata dupa ce nu mai exista pericol de ninsoare. Este si perioada in care e recomandat sa efectuezi lucrări de revigorare a gazonului, sa repair zonele deteriorate si sa pregatesti pamantul pentru noul sezon. Lucrarile de primavara precum derarea si scarificarea sunt menite sa asigure ca gazonul este pregatit sa primeasca apa si ingrasaminte.
in cazul perioadelor de crestere intense din primavara, in perioada martie-mai, asigura-te ca tai iarba o data pe saptamana sau chiar de doua ori daca gazonul creste suficient de repede.
La inceput de vara poti sa intri intr-un ritm de tundere de o data pe saptamana.
Caldura incetineste ritmul de crestere, așa ca posibil sa observi ca la finalul verii si in perioadele secetoase poti sa scazi frecventa tunderii. in lunile caniculare poti sa raresti actiunea, ajungand chiar sa tunzi de trei ori intr-o luna.
In lunile de toamna revino la programul de primavara, adica tunderea regulata in fiecare saptamana, pana cand temperaturile devin scazute. Va trebui sa continui tunsul, mai rar, pana cand observi ca iarba nu mai creste. Acesta e momentul in care vei realiza o ultima tundere a anului, la 3-4 cm fata de sol.
Cel mai sanatos program de tundere este cel regulat. Astfel, gazonul se va indesi vizibil si buruienile nu vor avea ocazia sa se dezvolte pentru ca vor fi sufocate de gazon. incearca sa efectuezi ace asta procedura la acelasi interval de timp, adaptand durata in functie de temperaturi si umiditate. in perioadele caniculare, tunderea dimineata sau seara este de preferat. Luand in considerare necesitatea ca iarba sa fie uscata atunci cand vrei sa o scurtezi, nu uita sa opresti sistemul de irigare in ziua tunderii.
CONDITIILE OPTIME PENTRU TUNDERE
Tunde gazonul doar atunci cand iarba si solulsunt uscate. Lamele firelor isi vor pastra pozitia verticala, ceea ce se schimba cand sunt ude, si astfel sunt mai putin susceptibile sa se aglomereze la taiere. Este necesar ca taierea sa fie facuta perpendicular pe fire, iar pozitia verticala te ajuta in aceasta privinta. larba umeda se lipeste foarte tare, ceea ce iti ingreuneaza munca, iar solul ud si moale creste riscul de a afunda rotile masinii de tuns iarba. in cazul ploilor abundente, asteapta pana cand solul este uscat, altfel risti sa creezi santuri.
In acelasi timp, evita sa efectuezi tunderea in caldurile dogoritoare din timpul zilelor de vara.
Vei evita stresul asupra gazonului, dar si o neplacere pentru tine.